All Risk Verzekering Auto Schade

Een all risk verzekering voor auto schade is een uitgebreide autoverzekering die dekking biedt voor zowel schade aan je eigen auto als schade aan andere voertuigen of eigendommen. Het is de meest uitgebreide vorm van autoverzekering die beschikbaar is in Nederland. Met een all risk verzekering ben je gedekt tegen vrijwel alle mogelijke schade aan je auto, ongeacht wie er verantwoordelijk is voor het ongeval.

Wat is een all risk verzekering?

Een all risk verzekering, ook wel bekend als een volledig casco verzekering, biedt dekking voor schade aan je eigen auto als gevolg van een ongeval, diefstal, brand, vandalisme, natuurrampen en andere gebeurtenissen. Daarnaast dekt het ook schade aan andere voertuigen of eigendommen die veroorzaakt zijn door jouw auto.

Met een all risk verzekering ben je dus niet alleen gedekt voor schade die je zelf veroorzaakt, maar ook voor schade die buiten jouw controle ligt. Dit geeft veel mensen een geruststellend gevoel, omdat ze weten dat ze financieel beschermd zijn in geval van een ongeval.

Wat dekt een all risk verzekering?

Een all risk verzekering dekt verschillende soorten schade aan je auto, waaronder:

 • Schade als gevolg van een aanrijding
 • Brandschade
 • Diefstal
 • Vandalisme
 • Stormschade
 • Ruitschade
 • Overige schade door externe factoren

Daarnaast biedt een all risk verzekering ook dekking voor schade aan andere voertuigen of eigendommen die veroorzaakt zijn door jouw auto. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je per ongeluk tegen een geparkeerde auto aanrijdt of als je een verkeersongeval veroorzaakt.

Wat valt er niet onder een all risk verzekering?

Hoewel een all risk verzekering zeer uitgebreide dekking biedt, zijn er enkele situaties en gebeurtenissen die niet gedekt worden. Dit kan variëren per verzekeraar, maar over het algemeen vallen de volgende zaken niet onder een all risk verzekering:

 • Slijtage en normale gebruikssporen
 • Opzettelijke schade
 • Schade door rijden onder invloed van alcohol of drugs
 • Schade door roekeloos rijgedrag
 • Schade aan accessoires die niet standaard in de auto zijn ingebouwd

Het is belangrijk om de polisvoorwaarden van je verzekering goed door te nemen om precies te weten wat wel en niet gedekt wordt.

Waarom een all risk verzekering afsluiten?

Een all risk verzekering is vooral geschikt voor nieuwe auto’s en auto’s met een hoge waarde. Als je een nieuwe auto koopt, wil je er zeker van zijn dat je gedekt bent tegen alle mogelijke schade. Een all risk verzekering biedt deze gemoedsrust, omdat je weet dat je financieel beschermd bent in geval van een ongeval.

Daarnaast kan een all risk verzekering ook verplicht zijn als je een auto least of financiert. De leasemaatschappij of financieringsmaatschappij wil er zeker van zijn dat de auto goed verzekerd is, zodat zij geen financieel risico lopen.

Het is ook belangrijk om te overwegen of je voldoende financiële middelen hebt om zelf de kosten van eventuele schade te dragen. Als je geen all risk verzekering hebt en je veroorzaakt een ongeval, moet je zelf de kosten van de reparaties betalen. Dit kan aanzienlijk zijn, vooral bij duurdere auto’s.

Wat kost een all risk verzekering?

De premie voor een all risk verzekering is over het algemeen hoger dan voor andere vormen van autoverzekering, zoals een WA-verzekering of een beperkt casco verzekering. Dit komt omdat de dekking veel uitgebreider is. De premie wordt bepaald op basis van verschillende factoren, waaronder:

 • Leeftijd en rijervaring van de bestuurder
 • Postcodegebied waar de auto geparkeerd wordt
 • Type auto en bouwjaar
 • Aantal schadevrije jaren
 • Jaarlijkse kilometrage

Elke verzekeraar hanteert zijn eigen premieberekening, dus het is verstandig om verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken voordat je een all risk verzekering afsluit.

Conclusie

Een all risk verzekering voor auto schade biedt de meest uitgebreide dekking voor zowel schade aan je eigen auto als schade aan andere voertuigen of eigendommen. Het geeft je gemoedsrust, wetende dat je financieel beschermd bent in geval van een ongeval. Het is vooral geschikt voor nieuwe auto’s en auto’s met een hoge waarde. Hoewel de premie hoger is dan voor andere vormen van autoverzekering, kan het de moeite waard zijn als je voldoende financiële middelen hebt om zelf de kosten van eventuele schade te dragen. Vergelijk verschillende verzekeraars om de beste all risk verzekering voor jouw situatie te vinden.

Plaats een reactie