Bij het afsluiten van een autoverzekering moet er altijd rekening worden gehouden met het karakter waar het voertuig in kwestie over beschikt. Dat lijkt op het eerste zicht misschien wat vreemd, maar dat is het in de praktijk eigenlijk niet. In principe maken we op dit vlak een onderscheid tussen twee verschillende opties. Enerzijds zijn er de auto’s die voor persoonlijk gebruik worden ingezet. Hiervoor dient een particuliere autoverzekering te worden afgesloten. Daarnaast zijn er echter ook de zakelijke doeleinden waarvoor een auto kan worden gebruikt. Is deze situatie op jou van toepassing? Dan dien je daarvoor een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Is deze laatste degene waar jij naar op zoek bent? Dan zal je kunnen vaststellen dat je hier alles over te weten komt hier op deze pagina!
Wanneer kies je voor een zakelijke autoverzekering?
Zoals we in de inleiding van deze pagina reeds hebben aangegeven maken we een onderscheid tussen twee verschillende soorten voertuigen. Natuurlijk bestaan er meerdere types van auto’s zoals een standaard personenwagen, een cabrio en een coupe, maar het gaat hierbij in het bijzonder om het karakter van de auto. Wat dat betreft delen we alle auto’s in, in de categorieën die we hieronder aan je voor willen stellen:
- Auto’s die worden ingezet voor persoonlijke doeleinden;
- Auto’s die worden ingezet voor zakelijke doeleinden;
In het eerste geval gaat het natuurlijk om auto’s die worden aangekocht voor het gezin. De kinderen worden er mee naar school gebracht, de ouders gaan er mee naar hun werk, er worden uitstappen mee gedaan, etc. Dergelijke auto’s moeten worden verzekerd met een persoonlijke autoverzekering. Daarnaast zijn er ook nog de zakelijke voertuigen. Voor deze auto’s geldt dat ze kunnen worden ingezet voor zakelijk vervoer. Denk hierbij aan:
- Het uitvoeren van ritten voor rijscholen;
- Het vervoeren van commerciële goederen;
- Betaald personenvervoer;
- Auto’s die worden ingezet voor een garage;
Uiteraard zijn bovenstaande voorbeelden nog maar het puntje van de ijsberg, maar ze geven je toch reeds een aardige indicatie. Ben jij van plan om je auto voor één of meerdere van deze doeleinden in te zetten? Dan is het zeker van belang om daarvoor een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Anders ben je eigenlijk niet correct verzekerd.
Welke zakelijke autoverzekeringen bestaan er allemaal?
Voordat je overgaat tot het afsluiten van een bepaalde zakelijke autoverzekering is het zo dat je, je een goed beeld moet zien te vormen van hetgeen er allemaal op de markt is terug te vinden. Wanneer we dit doen kunnen we vaststellen dat er een onderscheid kan worden gemaakt tussen verschillende mogelijkheden. Het gaat hierbij concreet om:
- De standaard WA-verzekering;
- De beperkte cascoverzekering;
- De volledige cascoverzekering of allrisk;
Voor elk type van zakelijke autoverzekering geldt dat ze over haar eigen unieke polisvoorwaarden beschikt. Bovendien is het natuurlijk ook zo dat elk type zakelijke autoverzekering een bepaald prijskaartje heeft. Om te kunnen achterhalen welk type verzekering voor jou de meest interessante is zal je aandacht willen besteden aan menig aantal verschillende factoren. Wil jij graag ontdekken om welke factoren het daarbij gaat? Verdiep je dan nog even verder in de onderstaande informatie!
Wat is de (actuele) waarde waar je auto over beschikt?
Een belangrijk uitgangspunt voor wat het vinden van de voor jou beste autoverzekering met zakelijk karakter betreft is de waarde van de auto. Lang niet alle bedrijven kiezen er vandaag de dag nog voor om een gloednieuwe auto aan te kopen. Sterker nog, voor het merendeel van de ondernemingen geldt dat ze de voorkeur geven aan een mooie tweedehands. Op deze manier kan men toch investeren in een echt kwalitatief voertuig, maar dan wel zonder dat er daarvoor een gigantische investering op lange(re) termijn moet worden gemaakt.
Bovenstaand punt is er wel één die moet worden opgevolgd. De waarde van je auto bij aankoop zal namelijk verschillen van de waarde door de jaren heen. Het is dan ook uitermate belangrijk om dit goed op te volgen. Veel mensen en bedrijven doen dit niet waardoor ze eigenlijk veel te lang veel teveel geld betalen voor hun zakelijke autoverzekering. Het spreekt voor zich dat dit niet meteen de bedoeling is. Regelmatig even terug je autoverzekering herbekijken in functie van de actuele waarde van het voertuig is dan ook geen overbodige luxe. Alleen zo hou je jouw autoverzekering op het bedrijf altijd zo interessant mogelijk.
Hoeveel kilometers zal je jaarlijks afleggen met de auto?
De informatie eerder op deze pagina heeft duidelijk gemaakt dat je elke zakelijke auto voor verschillende doeleinden kan inzetten. Het doel waarvoor de zakelijke auto zal worden ingezet zal voor een groot deel bepalend zijn voor het aantal kilometers die er mee wordt afgelegd. Dat spreekt voor zich. Ook dit is een zeer belangrijke factor om aandacht aan te besteden. Voor heel wat mensen geldt dat ze hier te weinig aandacht aan besteden waardoor niet alle potentiële risico’s even goed kunnen worden ingedekt. Zorg ervoor dat jij deze fout niet maakt en kies op die manier voor de gegarandeerd beste autoverzekering zakelijk op de markt! Verandert het rijgedrag van het zakelijke voertuig in kwestie? Zorg er dan altijd voor dat je ook de verzekering aan dat nieuwe rijgedrag aanpast.
Is er nog sprake van een afbetaling voor de zakelijke auto of niet?
Ook dit punt is er één die ongelofelijk belangrijk is. In de praktijk blijkt evenwel dat veel bedrijven hier nog steeds te weinig aandacht aan besteden. In principe geldt voor een auto dat je ze altijd zo optimaal mogelijk verzekert zolang ervoor moet worden afbetaald. Is de afbetaling afgerond? Dan ben je natuurlijk best al een aantal jaren verder. Het is in dat geval dan ook niet meer dan logisch dat je even bij jezelf nadenkt over wat er nu verder op vlak van verzekering moet gebeuren. Hou je de huidige, beperkte of volledige cascoverzekering aan? Of geef je er toch eerder de voorkeur aan om over te stappen op een wat beperkte en voordelige zakelijke autoverzekering? Dit is uiteraard een keuze die je vooral voor jezelf moet maken. Hou hierbij natuurlijk ook rekening met de eerder aangehaalde punten.