WA Verzekering Schade aan Eigen Auto

Een WA verzekering, ook wel Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering genoemd, is een verzekering die in Nederland verplicht is voor iedereen die een auto bezit. Deze verzekering dekt de schade die jij als bestuurder veroorzaakt aan anderen. Maar wat gebeurt er als je zelf schade aan je eigen auto hebt? In dit artikel gaan we dieper in op de WA verzekering en hoe deze omgaat met schade aan je eigen auto.

Wat is een WA verzekering?

Een WA verzekering is een basisverzekering die de schade dekt die jij als bestuurder veroorzaakt aan anderen. Dit kan zowel materiƫle schade als letselschade zijn. De WA verzekering is verplicht in Nederland en zorgt ervoor dat slachtoffers van een ongeval altijd een vergoeding krijgen voor de geleden schade.

De WA verzekering dekt echter niet de schade aan je eigen auto. Dit betekent dat als je zelf schade veroorzaakt aan je eigen auto, je deze kosten zelf moet dragen. Dit kan vervelend zijn, vooral als de schade groot is en je niet genoeg geld hebt om de reparatie te betalen.

WA verzekering en schade aan eigen auto

Hoewel de WA verzekering geen dekking biedt voor schade aan je eigen auto, zijn er wel mogelijkheden om jezelf hiervoor te verzekeren. Een veelvoorkomende optie is het afsluiten van een aanvullende verzekering, zoals een beperkt casco of een volledig casco verzekering.

Een beperkt casco verzekering, ook wel WA+ verzekering genoemd, biedt naast de dekking voor schade aan anderen ook een beperkte dekking voor schade aan je eigen auto. Dit kan bijvoorbeeld schade zijn als gevolg van diefstal, brand, storm of een aanrijding met een dier. De exacte dekking verschilt per verzekeraar, dus het is belangrijk om de polisvoorwaarden goed door te nemen.

Een volledig casco verzekering, ook wel allrisk verzekering genoemd, biedt de meest uitgebreide dekking voor schade aan je eigen auto. Naast de dekking voor schade aan anderen en schade als gevolg van diefstal, brand, storm of een aanrijding met een dier, dekt een volledig casco verzekering ook schade die je zelf hebt veroorzaakt aan je eigen auto. Dit kan bijvoorbeeld schade zijn als gevolg van een ongeval waarbij je zelf schuldig bent.

De kosten van een aanvullende verzekering

Het afsluiten van een aanvullende verzekering, zoals een beperkt casco of een volledig casco verzekering, brengt uiteraard extra kosten met zich mee. De premie die je betaalt voor deze verzekeringen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type auto, je leeftijd en je schadevrije jaren.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar het eigen risico dat van toepassing is bij schade aan je eigen auto. Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen bij schade voordat de verzekering de rest van de kosten dekt. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie voor de verzekering.

Conclusie

Een WA verzekering dekt de schade die jij als bestuurder veroorzaakt aan anderen, maar biedt geen dekking voor schade aan je eigen auto. Om jezelf hiervoor te verzekeren, kun je een aanvullende verzekering afsluiten, zoals een beperkt casco of een volledig casco verzekering. Deze verzekeringen bieden een beperkte of volledige dekking voor schade aan je eigen auto, afhankelijk van het type verzekering. Het is belangrijk om de polisvoorwaarden goed door te nemen en te kijken naar de premie en het eigen risico dat van toepassing is. Zo kun je een weloverwogen keuze maken en zorgen dat je goed verzekerd bent voor schade aan je eigen auto.

Plaats een reactie