Welke schade dekt een WA-verzekering?

Een WA-verzekering, ook wel aansprakelijkheidsverzekering genoemd, is een verzekering die dekking biedt voor schade die jij als verzekerde aan anderen toebrengt. Het is een verplichte verzekering in Nederland voor iedereen die een motorvoertuig bezit. Maar welke schade wordt er precies gedekt door een WA-verzekering? In dit artikel zullen we de verschillende soorten schade bespreken die worden gedekt door een WA-verzekering.

1. Materiële schade

Een WA-verzekering dekt allereerst materiële schade. Dit is schade aan eigendommen van anderen, zoals een auto, fiets, huis of andere bezittingen. Stel je voor dat je per ongeluk een geparkeerde auto raakt tijdens het inparkeren. De kosten voor het herstellen van de schade aan de auto van de tegenpartij worden dan vergoed door jouw WA-verzekering.

2. Letselschade

Naast materiële schade dekt een WA-verzekering ook letselschade. Dit is schade die wordt toegebracht aan personen, zoals lichamelijk letsel of psychische schade. Bij een verkeersongeval kan het voorkomen dat iemand gewond raakt door jouw toedoen. De medische kosten en eventuele schadevergoedingen worden dan vergoed door jouw WA-verzekering.

3. Immateriële schade

Naast materiële en letselschade dekt een WA-verzekering ook immateriële schade. Dit is schade die niet direct zichtbaar is, zoals emotionele schade of reputatieschade. Stel je voor dat je per ongeluk een kop hete koffie over iemand heen morst, waardoor die persoon brandwonden oploopt. Naast de medische kosten worden ook eventuele immateriële schadevergoedingen vergoed door jouw WA-verzekering.

4. Schade aan geleende of gehuurde spullen

Een WA-verzekering dekt ook schade aan geleende of gehuurde spullen. Stel je voor dat je een fiets huurt tijdens je vakantie en deze per ongeluk beschadigt. De kosten voor het herstellen van de schade aan de gehuurde fiets worden dan vergoed door jouw WA-verzekering.

5. Schade aan personen in jouw auto

Een WA-verzekering dekt geen schade aan jouw eigen auto, maar wel schade aan personen die zich in jouw auto bevinden. Stel je voor dat je een ongeluk krijgt en jouw passagiers raken gewond. De medische kosten en eventuele schadevergoedingen worden dan vergoed door jouw WA-verzekering.

6. Schade aan je eigen bezittingen

Een WA-verzekering dekt geen schade aan jouw eigen bezittingen. Als je bijvoorbeeld per ongeluk tegen een paaltje rijdt en schade aan jouw eigen auto veroorzaakt, wordt dit niet vergoed door jouw WA-verzekering. Hiervoor heb je een aanvullende verzekering nodig, zoals een cascoverzekering.

Conclusie

Een WA-verzekering dekt verschillende soorten schade, waaronder materiële schade, letselschade, immateriële schade, schade aan geleende of gehuurde spullen en schade aan personen in jouw auto. Het is belangrijk om te weten dat een WA-verzekering geen schade aan jouw eigen bezittingen dekt. Het is daarom verstandig om naast een WA-verzekering ook een aanvullende verzekering af te sluiten om jouw eigen bezittingen te beschermen.

Plaats een reactie